Monday, March 3, 2014

Edisi Si Helang


Assalamualaikum my lovely brothers and sisters,

Haiiiiii I am finally bloging! wooow  it's been awhile I didn't post any update here, kesiannya blogspot ika kan. Hurmmmm ok tak pe, so on the first post of 2014, ika akan cerita pasal LANGKAWI! holiday taau siapa yang tak excited kan kan..mihihi. But it was last year's holiday tapi sekarang baru ade space time nak share dengan my viewers kalau lah ada lagi nak view and read my entry kan B-)

As usual, a last minute family vacation, booked hotel pun last minute bayangkan we were on vacation during school breaks, what to expect, pasrah je dapat bilik hotel yang ngam ngam jari as long as cukup katil dan tempat tidur untuk merehatkan badan. Kalau dah namanya vacation rugilah kalau spent time nak duduk dalam bilik hotel meng-online diri je kan, macam tu kat keyel pun boleeeh. Biar ia penat tapi berbaloi dan penuh kenangan walaupun hanya bercuti di dalam Malaysia :)

Jom dengar ika berleter setelah sekian lama menyepi. haha silakan 
A must visit place for picture taking when you are at Langkawi. A visit to Langkawi is not complete without taking picture with the hero of Langkawi. Wahai Helang, masih tegap kedudukan mu seperti 14 tahun dulu. 
This is how the ferry condition look like, oklah selesa cuma the space slightly narrow, we choose to park car dekat Kuala Kedah, tempoh perjalanan ngam ngam cerita Ustaz Mu Tunggu Aku Datang habis.haha so it took around one hour and a half macam tu dan perjalanan fery mengikut cuaca dan keadaan ombak, agak nak muntah sila sediakan extra plastik :) For more info you can visit here, Langkawi Ferry Services Sdn Bhd.
TYPE
ADULT ECONOMY
CHILD ECONOMY
ONE WAY
RM 23.00
RM 17.00
TWO WAY
RM 46.00
RM 34.00
KUALA KEDAH
LANGKAWI
The Operation hours of the ferry begin at 7.00am until 7.00pm

After fell asleep for a couple of hour in the car and ferry, lepas tu sibuk duk mencari salonpas dan jakun bila tengok pasar malam dekat Pekan Kuah sebab murah gile makanan die, dan rare dan tengah lapar! haha
Pasar malam Pekan Kuah betul-betul depan Hotel Baron (hanya pada hari Sabtu) as we stay fairly close dengan pasar malam and the food so rare.suke suke!
A visit to Langkawi is not complete without a cable car ride and the reason why I came here because of this cable car sampai sanggup tunggu berejam2 sebab nak naik. Hanya untuk melihat keajaiban ciptaan ALLAH. Rasa ketenangan itu :)
The best place,the best scenic view ever! hanya mampu ungkap SUBHANALLAH. There's strong wind, you can't even open your eyes bulat-bulat all the way sebab the wind to strong, and i'm freezed kat atas tu kalau orang kurus keping dah terbang dah kut. haha ok tampar mulut :D

Nak tau angin die kuat tak kuat haa tgk rambut si Zul, steady pulak tgk rambut si amir tu, tah bape tebal die wax rambut agaknya. Masa kitrang visit cable care ni almost  two hours needed before it's our turn for the ride, tunggu lama bukan sebab queue  panjang tapi skycab temporary close sebab angin 60km/h.
Dah besar adik-adik aku, lepas ni bila lagi nak dapat spent time
macam ni kan, as t
his is the right time to build up the bonding with family members.

*There is a half-price for government worker. For more details click on the website  Panorama Langkawi Skycab 
A bunch of thanks ayah for bringing us here! It was such a colourful memories :) ayah steady tau drive dari KL - Kuala Kedah!  


And the next day, memang dah sampai Langkawi tak sah la kalau tak explore kisah si cantik Mahsuri kan :)  
Yes she is very beautiful tak perlu pakai gegojes pun tau, kalau la zaman sekrang ni pakai cenggini pergi jejalan agak-agak rare tak? :D
Langkawi's "history" begins here...

So lepas ni kalau anak cucu tanya pasal history Langkawi at least there is something to story about rather than tell about chocolate and periuk ajaib! cari tak jumpe jenuh.haha
Bila dah naik sheeikh macam tu la perangainya. bhaha. Kitorang pun nak jugak tinggalkan memorial dalam Mahsuri Mausoleum. Tinggi adik dah sama dengan tinggi kakak dah. Pasrah.
Telaga mahsuri yang dikatakan punyai khasiat yang tersendiri. Khasiat?? pun boleh ika. Ibu dan ika duk try sapu air tu kat kelopak mata kut kut mata yang rabun ni boleh kembali jelas ke,haha.jangan karut sungguh kepercayaan itu, kalau ya mujarab pun dengan izin Allah kan :)
Kalau datang ke Makam Mahsuri jgn lupa cuba kuih tradisional ni, denderam dan yang kanan kuih rapuh aku panggil.haha. serious tak sama macam kat KL, lagi sedap di makan panas-panas, tak sempat bawak balik keyel dah selamat dalam perut :D

dan this the best choc stick ever, tak sempat bawak balik KL jgk! haha dan Choc yang lain tak sempat nak buat memori gambar, too many of chocolate to be captured :D 
Not everything we planned as same as their planned, tapi apapun yang kita rancang mintalah restu dari mereka, kadang-kadang tanpa kita sedari Allah bagi hint menerusi mereka. Doa jangan putus, semoga Allah perlihara kita semua dan kena selalu kepilkan dalam hati supaya hubungan kita dengan keluarga, adik-beradik sentiasa bawah lindungan-Nya. Mereka hanya pinjaman, hargailah tiap masa itu walaupun terkadang ia macam pahit, kelat, tawar tapi itu semua hanya perasa yang Tuhan beri untuk kita rasa, hargai, fahami dan pelajari :) 

Haaaa amik sekali post panjang menjela-jelaaa! haha hope you guys enjoy while reading my blog, ni baru permulaan untuk 2014, there are too many things would be created soon, semoga tiap perjalanan kita diiringi dengan niat. Niat positif, positif jua la kita peroleh.


Innamal a'malu binniyat, sesungguhnya amalan itu adalah dengan niat






Lahir dari hati,
Zulaikha Harith's

Wednesday, October 9, 2013

Life is Wonderful


Life is an opportunity, benefit from it. Life is a beauty, admire it. Life is a dream, realize it. Life is a challenge, meet it. Life is a duty, complete it. Life is a game, play it. Life is a promise, fulfill it. Life is sorrow, overcome it. Life is a song, sing it. Life is a struggle, accept it. Life is a tragedy, confront it. Life is an adventure, dare it. Life is luck, make it. Life is life, fight for it. - Mother Teresa-


Assalamualaikum and hiii my handsome brothers and pretty sisters :)


Inspiring words by Mother Teresa! emmmm to be honest my life currently different, feel a bit empty as now i am officially jobless! dengan bangganya announced ni..bangga lahh sebab waa finally dapat rehat sambil goyang-goyangkan kaki. bhaha. Emm tak best tau rasanya bila duduk rumah seolah-olah macam you have no future at all, somehow things happen without you realized, it must be a reason why this and that happened. Actually Allah give me and others chance to get closer to Him. Sebelum ni kehidupan terlalu asyik mengejar dunia sampai at one moment I found myself lacking of something, my spiritual kinda lost somewhere. It must have happened for a reason kan, then stop sigh and keluh kesah...It was not easy to force your heart and mind to do a good things dalam masa yang singkat, biar ia sikit tapi berterusan :)

Nak hidup dalam dunia yang penuh kemodenan ni tak semudah seperti makan kuaci. As we've grown up to learn that to survive in this world, hard work is very necessary. It has been stated clearly in Quran


'Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri'-Surah Ar-Ra'd (ayat 11)

Dunia moden adalah dunia perlumbaan. Yang malas akan ketinggalan. Cuma yang berusaha akan berjaya- Tun Dr. Mahathir

Allah does not easily reward us without hard work and patient, selalu berpegang dengan kata-kata ni, bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian. Later on, bila masing-masing dah ada cucu cicit you have something valuable to share with them. Bukan harta pusaka mahupun wang ringgit, pengalaman itu :)

Conflict of feelings happened to each of us, tipulah kalau tak pernah alami, nak-nak kepada pasangan bercinta..haha okey ika bukan nak cite pasal love story, somehow conflict of feeling often happened to everybody because this is the time when Allah might test your level of faith and see what is in your hearts and minds. Knot your minds Allah tests us with many forms of tests. For example: You decided to choose IPTS as a place to pursue your degree but how about others (your parents, relatives, teachers, and friends) setujukah mereka?? nak-nak ramai pulak kawan kau yg dapat offers degree kat IPTA but you don’t had the opportunity / rezeki, dak ke main jiwa ini semua. Ingat ni ingat ni wahai diri, Allah test with many forms of tests, the power of decision making rest on your shoulders either to keep waiting for IPTA or else you just follow your heart. Masa ni laaah cukup untuk kau lihat and observe berapa ramai yang menyuarakan pendapat directly / indirectly tapi ingat lah they don’t even know your goals but you and Allah knows. Easier for them to talk, but not you, how you are going to get over the situation. Lain orang berbeza jalan rezekinya Allah itu kan Maha Adil, follow your heart, just go with the flow yang penting restu kedua ibu dan ayah kita and the rest past to Allah as He knows best what suit you the most. Keep calm and continue with the dua’s as HE is listening to everyone of us.

I don’t plan too much in life, i just with go with the flow each and every day, if you ask me what I want to be 10 years from now. My answer could be, I am a wife, mother and nenek sambil bawak cucu jalan-jalan pi taman naik mini cooper kau! insya Allah kalau panjang umur ni, verangan dah haa bahaha. Seriously I don’t put too much of goals as it takes high level of attitudes, effort and work hard to make your goal reality. I am pretty sure Allah knows what's best for me and i trust that. 
A picture above tells its own story, gambar ni kalau di tenung betul-betul it relate with our lifestyle. Kadang-kadang tiap decision yang kita buat it is not based on our heart, sometimes it could be based on our surroundings or people around us. You have your own goals, but you most prefer to listen to other people more than your heart. Bila dah koje nanti, diri kena bawak belajar untuk tetapkan pendirian, the way you made the decision will represent your attitude. Mana yang baik kita kutip yang kurang enak kita masuk telinga kanan dush keluar telinga kiri. Sometimes it could be good for you but some are not. Make wiser decision, kalau keputusan yang kita buat tu salah don't feel afraid, everyone make mistakes, dari salah tu kita belajar perbetulkan. Little mistakes you make as you begin to grow and grow and think and learn that life is not as easy as some people out there think.   


Sometimes life doesn't always turn out the way we wish, after all we have to go back to our niat, set our nawaitu, reset our goals, and turn back to Allah for help, HE has better ones for you.



Sekarang ni nak update blog kena tunggu mood diee ada maiii :) Will try to catch you some other time. Assalamualaikum and take care my lovely brothers and sisters! 


Lahir dari hati,
zulaikha harith's

Sunday, September 15, 2013

Back in Action



Assalamualaikum and Haiii my handsome brothers and pretty sisters! :-)



Ouh my goodness i miss blogging pretty much! I'm back in actiooon now! :-D Dulu blog ni is like my diary, but since i grew up there are so many things I've learned about life in fact it is a never ending learning process as i used this blog as a medium to share the excitement moment, positive moment rather than post my personal matter :-) Let's start blowing the dust~~~~~~ 

A lot of things happened and changed lately, but no worry I'm still the old Zulaikha :-) 3 month being an intern, as timme fly soooo fast and you won't even notice it. I do still remember my first day there, kelakar je memasing bebajet budak bebaik kan, lepas sebulan memasing macam kuda belangg..haha anyway, 3 months here is so memorable, which something i had never get in any supermarket, shopping mall, kedai mamak, 5star mall or else.
 
 This is my staffing team, kak dayang, me, hafiz, jima, deeba deebot(intern too) and my marvelous supervisor Sherini! kan..haha. Confirm lepas ni hafiz will miss both of us, sebab dia the only man dalam my team yang selalu kena buli dgn bebunga di taman larangan..ahaha dan jima walaupun she's actually 1year younger than me, tapi dia ibarat kakak saya as she's very mature for her age. ampuuuuun jimahhh, sebab tu ika selalu sakat diee, jangan marah ok :-D

And he is Abg Asrul, he's our senior merangkap abang kepada adik-adik intern ni, never missed to asked us, either korang da breakfast?korang da lunch?jommjoomm minum petangg, will miss that words abg asrul! He was always very kind-hearted kadang-kadang dia ibarat abg and i gained lots of input from him, and there is a word from him as i still remember until now, be humble wherever you go!

 Don't being prideful for what you own right now, it is just a new start in life as whatever we own in this world is temporary *note to self*
 Our presentation went well, Alhamdulillah Alhamdulillah the presentation nerves making them work for you and guys truth to be honest i am so proud of you! You did a good job! Meh sep sikit ****Thank you so much to everyone's involved!
Nabil Suhaib | Majidah | Takriri | Adibah | Kazim | Zulaikha
We are Uniselian Intern! B-)
 I never knew them before even we are studying in the same university. Knowing them make me realize how wonderful life is, when you are surrounded with different style and pattern of people. They color your life without you barely notice it. Appreciate the ukhuwah and friends with lots of people while you have the opportunity as friends are a gift for you from Allah. Sometime they are the one who’s pray for your own good. 





Every friendship must come to an end after all it belong to Allah, i'm going to miss them one fine day. Actually I'm so surprised to see my self back in action this month.hewhewhew. Lately i have no interesting story to write about as most of the time i used to benefit my tidur time! Baru tau bahawasanya bila dah kerja waktu tidur is the most priceless activity you can did before you're getting married..kawinn kauu..bhaha. In fact, got no time to even stare at my laptop, since my old laptop was a total loss. Ok going to meet you some other time insya Allah. Till then Assalamualaikum! :-)




 Lahir dari hati,
zulaikha harith's

Friday, July 26, 2013

Little Self Reminder

Assalamualaikum, Salam Ramadan :)


'Sometimes we don't know what we can do until we realize, actually we can did it'


 
Normally, we as human often don't realize the unique part of ourselves, we don't even realize we can face to different kinds of situations until the moment we're faced with what we believe we cannot do. It's true? that's what usually happens to me, hakikatnya yes you actually can! you can do anything if you try, just try ok don't worry, don't feel afraid, Allah is with us, always. Once you try and step out of your comfort zone, you gonna feel it is a so 'wonderful' feeling when you own what others don't and than Alhamdullilah to HIM, itu kan pinjaman dari DIA *cakap dengan diri sendiri*

I still remember a discouraging words from my lecturer, if you're standing stagnant, you won't go far. Everyone in this world are competing between each other, don't ever let yourself turn back while everyone else is moving forward. I admit, to change is so difficult sebab we are to stable with our comfort zone, tapi sekarang we have to moving forward, step out beyond our comfort zone. I got one habit, as i love listen to others(friends) problems, if they seek my opinion, someone to talk, i love to talk-ing and chitchat-ing with them, when look around them, i know they want to talk with someone else, sebab itu yang ika rasa bila ada masalah, ujian..cuma habit ika tak reti cerita masalah sendiri dan end up, pendam sendiri. Hehe peace yoow ^^ Listen their problems, made me think ouhh rupanya i'm not the only one being tested by Allah, so saya automatic jadi sihat dan kuat untuk teruskan kehidupan :) If only we could see the hikmah in each test given by Allah, I'm sure we would be smiling through all of them :)

Since we are still in the month of Ramadan, lets grab this opportunity to getting closer to Allah. A few more days left, half of the Ramadan has left us and syawal getting nearer. Suasana dan meriahnya Ramadan pasti akan di rindui :( Bulan ni selalunya umat Islam akan berebut untuk melakukan amal ibadat, mengkhatamkan Quran, lets go ahead all together get the barakah. Salam Nuzul Quran my brothers and sisters :)
    “Malam al-Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan” (Surah al-Qadr, ayat 3)




Bit by bit, step by step that's what people learn.


|Muhasabah diri| Till then, Assalamualaikum.


Lahir dari hati,
zulaikha harith's

Monday, July 15, 2013

Ramadan 1434H

Assalamualaikum. Salam Ramadan :)


The more you appreciates what you have, the more you will be given by Allah. The more you complain about what you don't have, the more you will distance yourself from Allah The Almighty. Ecewahhhh hilang tup tap tup tapp haaa kemain pembuka ayat diaaa kann and I am now starting to motivating my self again..Love the words so much, this is a great reminder as to how we should strive to be a better Muslims especially in the month of Ramadan.....

As i said in my previous post, working and studying, something completely different, ongoing stress and temporary stress but just take it easy, ika ingat satu ayat ni which i had heard somewhere before, anggaplah masalah itu sebagai satu ujian. Masalah akan membuat kita jadi lebih lemah, akan tetapi ujian akan buat kita menjadi seorang yang lebih kuat, trust me it works :) 

My current life, nothing to be proud of but Alhamdulillah at least i learn and gain something new everyday :)
        During Potluck, a week before Ramadan :)

Walaupun hanya kenal beberapa detik yang lalu, ternyata mereka sangat menarik untuk di dekati :)
 

Ramadan ketiga: Iftar with kedutaan Indonesia with my awesome colleagues

 Tak jumpa kat kelas, jumpa kat opis, memang jodoh kami di merata-rata tempat kan..haha.I dedicate this pictures to my ex-housemates. kikiki B-)



 How hectic your life it is be happy, say Alhamdulillah and bring beautiful smile on your face. Be happy, be sincere in everything you do, as there are many who wake up each morning, wishing and praying to have a life like you. I guess it is not too late for me to wish all of my Muslim brothers & sisters, Salam Ramadan Al-Mubarak. Alhamdulillah this Ramadan is a wonderful  opportunity to tighten my ukhwah with my family which something I'd never get outside home. Let's make a change, it is time to improve ourselves and to improve our deeds. Lakukan sesuatu dengan ikhlas bukan kerana ganjaran semata-mata, and may this Ramadan will be our starting point to be better from our previous Ramadan. InsyaAllah  


"You'll never be happy when you always want to be right all the time, you never care others feelings when you speak or do something, you can't look other people have more than you do, hard to ask forgiveness and hard to forgive." - prof dr muhaya




Lahir dari hati,
zulaikha harith's

Saturday, June 8, 2013

A Step Forward

Assalamualaikum and hyeee to all my brothers and sisters :)


I hope everything is going well with you as now our weather is always changing, so please guys drink plenty of plain water, especially for those yang always having ulcer problem like me! pastu makanan favorite ibu masak pun jadi terencat nak makan =.=' And I just received my results from my last semester exam, I can't convert my feelings through words, what i can say here after gone through many ups and downs, through thick and thin, it worth it, Alhamdulillah :) 

Selalu orang berpesan pada ika, kalau nak jadi orang yang berilmu jangan malu untuk bertanya, nanti sosat jalan, he/she who asked question sounds fool for a moment, but he/she doesn't ask any question is a fool forever. Am i right? :) Sekarang akan cuba untuk kurang kan pemalu macam singa yang tak bertempat ni =.='

To be a successful student it's not as easy as it sounds, same as human, to be a good and strong human, muslim, it's not so simple, lagi lama kita hidup, akan lagi banyak dugaan, cabaran yang kita akan hadapi, don't expect you will stay happy all the way, semua orang ada zaman kejatuhan, kegelapan masing-masing, the more mistakes you make the more you learn, the more mature you become, umur mungkin belum cukup untuk mematangkan seseorang, tapi pengalaman yang banyak mematangkan manusia. Jadi bersyukurlah saat anda di uji :)  

Through unpredictable pattern of weather, finally we made it! and the result does not disappoint us. Infinity thank you to my project paper team, Eunice Lo and our supervisor! :)
Once we put trust in Allah, everything seems so small and trivial.
Mixture of feelings :)
Kalau lepak dengan dorang ni tak sah cakap pasal 'Running Man' 

Korang jangan lupa kad jemputan nanti, tak nak main invite through FB ok, nak terus direct mai ke rumah :-D
Dulu waktu orentasi dengan si Mia ni la yang ika kenal, kemain eksaited, sebab baru jumpa budak yang satu kos..haha, dan sekarang, and each of them will have their own destination and journey. They are my course mate, friends partner in crime since my first semester, the best thing i love about them, they are love to competing against each other to become successful person in their own way. 
Alhamdulillah syukran this is a gift given by Allah not to be prideful but it is a learning process to become better than the previous one :) Thank you to all my brother and sister, friends, classmate, lecturers either Muslim or non-Muslim, you guys still my friends dunya and akhirah. Luckily I've my special friend and best friend who always accompany me to study the whoooole day, sampai bosan tahap extreme..hihi thank you for all your kindness, knowledge, and care you give, only GOD could repay it and insya Allah will pray the good things is always there for  you.


Note the words, walau jauh mana kita pergi, kita masih boleh berhubung melalui doa. Semoga Allah senantiasa melindungi kamu dunia dan akhirat. Aaamiin. Good luck for your future career my dear bothers and sisters!



No matter how hard life hits you, Allah is always by your side so please don't loose hope, as He is listening at you all the way. Always remember to say Alhamdulillah even when you are in the most extreme hardships.







Lahir dari hati,
zulaikha harith's

Thursday, May 23, 2013

Zulfaqar Harith's Convo



Assalamualaikum my brothers and sisters :)



haiiiiiiiiiiiiiiiiiii rinduuunyeeee nak merapu meroyan~~~woooww so sorry dear readers, my dear diary for not updating on my blog as often. I was truly busy being a final semester student, and yet,  will start my internship next week, after all I've not getting enough rest at all =.= ' pheewwww tapi sekarang ika tak nak cakap pasal bende-bende serabut, but now ika nak share with you guys during my brother convocation 'Zulfaqar Harith' woootwooot congrats hidung tinggi! adik yang teman main gaduh-gaduh, tarik-tarik rambut, tumbuk-tumbuk macam stongkol, haaa hamek die dulu convo dari aku......
Hasil keringat akhirnya :)
Got his certificate in his convocation held at Dewan UITM Sri Iskandar, Perak. Ya ampunn bahangnyaaa sanaa..
Antara projek terakhirnya sebelum tamat riwayat sebagai pelajar dalam jurusan Diploma Fine Art:-
Time-time lukis canggini la senang nak syiok sendiri, lukis potret sendiri, kut2 boleh ubah mata yang sepet ni jadi besau ke kann..hihi, berminat nak hadiahkan lukisan potret untuk orang tersayang? kengkonon nak buat surprise, meh laa, tolong promote bg waghis adik B-) 
This is one of his sculpture, ini bukan lukisan tp sculpture vespa, ingat nak verangan naik vespa ke bawak balik buat muzium dkt rumah ke, tapi sayang sudah di beli oleh orang yg berminat...
Ibu and ayah witnessed of his proudest moment, berjayanya seorang anak kerana kedua ibu bapanya. 
Tiap-tiap anak ada jalan kejayaannya sendiri, tiap kami ada prinsip tersendiri, ada cara tersendiri, Allah Maha Mengetahui, Dia punya rencana tiada siapa tahu :) 
Sementara tunggu abg dia, sempat pulak dia tidur dalam masjid, jenuhhhhh mencari budak nakal sorang niiii >.< 

Congratulations for your graduation Zulfaqar Harith's! This is just the beginning of a long journey, you still have a very long long long long journey to go~~~ Good luck in the new phase of your bachelor's degree!  Open their eyes and make them out from the darkness to the light :) 
Kata rinduu, nahhh saja bagi besarkan gambar..mihihii :P
Kami memang keluarga berseni, mungkin waghis dari ayah, atuk, moyang dahulu kala, dan yang pasti ia pinjaman dari Allah buat kami, tapi sayang saya lari bidang sikit sebab ni jalan yang di pilih saya dan ini jalan yang di tentukan oleh DIA yang Maha Esa :) 
As a Muslim i have not to always feel REGRET and UPSET in any situation or on the things I've chosen, I've done, but what I've to do now is, always UP and SET a new ways to meet my future journey :)




Lahir dari hati,
zulaikha harith's